::: Kategori Seçiniz :::
Mükelleflerin Sorumlulukları Nelerdir 1 ?

 

 
Mükellefin ödevleri vergi kanunlarıyla düzenlenmiştir. Bunlar;
  1. Bildirmeler,
  2. Defter tutma,
  3. Belge temini ve iptali,
  4. Belge düzenleme,
  5. Muhafaza ve ibraz ödevleri,
  6. Diğer ödevler. 
   
   Bildirmeler
 
Mükelleflerin vergi dairesine bildirmek zorunda oldukları hususlar şunlardır:
  • İşe başlama,
  • Değişiklikler, (Adres Değişikliği, İş Değişikliği, İşletmede Değişiklik, Bina ve Arazi Değişiklikleri)
  • İşi bırakma,
 
    İşe Başlama
 
İşe başlamayı bildirmekle yükümlü olan mükellefler şunlardır:
 
·Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı,
·Serbest meslek erbabı,
·Kurumlar vergisi mükellefleri,
·Kollektif ve adi şirket ortaklarıyla komandit şirketlerin komandite ortakları.
 
Tüccarlarda,
  • Bir işyeri açarak bilfiil ticari veya sınaî faaliyete geçmek,
  • İşyeri açmamış olsa dahi ticaret siciline veya mesleki teşekküle kayıt olmak,
  • Kazançları basit usulde tespit edilenlerde ise işe bilfiil başlamak işe başlamadır.
Serbest meslek erbabında;
  • Muayenehane, yazıhane, atölye gibi özel bir işyeri açmak,
  • Çalışılan yere tabela, levha gibi mesleki faaliyetin bulunduğuna dair alametler asmak,
  • Her ne şekilde olursa olsun devamlı olarak mesleki faaliyette olduğuna dair ilanlar yapmak,
  • Mesleki faaliyette bulunmak üzere mesleki teşekküle kaydolunmak işe başlamadır.
Mesleki teşekküllere kaydolan ancak görevleri veya durumları nedeniyle bilfiil mesleki faaliyette bulunamayacak olan serbest meslek erbabı bildirimlerinde bu durumu açıklamalıdır.
 
Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, kollektif ve adi şirket ortakları, komandit şirketlerin komandite ortakları ile serbest meslek erbabı “İşe Başlama/İşi Bırakma Bildirimi” ile işe başladıklarını bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmek zorundadır.
 

 
İşe başlama bildirimi, mükellef tarafından imzalanır. İşe başlama bildiriminin, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler aracılığıyla düzenlenmesi halinde, bildirim bu kişiler tarafından da ayrıca kaşe/mühür basılmak suretiyle imzalanır.
 
Kurumlar vergisi mükellefi olup da Türk Ticaret Kanununun 30. maddesi uyarınca tescil için başvuran mükelleflerin (anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket) işe başlama bildirimlerinin, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine “Şirket kuruluş dilekçesi ve bildirim formu” ile yapılması gerekmektedir.
 

 
İşe başlamanın on gün içinde bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmemesi halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
 
    Değişiklikler
 
Mükelleflere işleriyle ilgili aşağıda belirtilen değişikliklerin bağlı oldukları vergi dairesine bildirim yükümlülüğü getirilmiştir.
Adres Değişikliğinin Bildirilmesi
İş Değişikliklerinin Bildirilmesi
İşletmede Değişikliğin Bildirilmesi
Bina ve Arazi Değişikliklerinin Bildirilmesi
İş    yeri       veya
ikamet adreslerini değiştiren mükellefler, adres değişikliklerini, değişimin meydana geldiği                      tarihten
itibaren        bir      ay
içerisinde                            bağlı
bulundukları vergi dairesine bildirirler.
İşe başladıklarını bildiren mükelleflerden;
  • Yeni bir vergiye tabi olmayı,
  • Mükellefiyet   şeklinde değişikliği,
  • Mükellefiyetten muaflığa geçmeyi
 
gerektirecek surette işlerinde değişiklik olanların, bu değişiklikleri olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmesi gerekmektedir.
Mükelleflerin, aynı teşebbüs veya işletmeye dahil            bulunan işyerlerinin sayısında meydana gelen artış veya azalışları meydana geldiği tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı bulundukları                    vergi dairesine bildirmesi gerekmektedir.
Yeni                       inşaatta inşaatın bittiği ve kısmen kullanılmaya başlanılmış                   ise her               kısmın kullanılmaya başlandığı                     ve diğer değişikliklerde tadili             gerektiren halin                       vukuu tarihinden başlayarak              iki aylık süre içinde yapılmalıdır.
 
    İşi Bırakma
 
Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder. Mükelleflerden işi bırakanların, faaliyetlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde durumu bağlı bulundukları vergi dairesine “İşe Başlama/İşi Bırakma Bildirimi” veya dilekçe ile bildirmesi gerekmektedir.
Gerçek kişilerde ölüm işi bırakma hükmündedir. Mirası reddetmemiş mirasçılar tarafından bildirimde bulunulması gerekir. Mirasçılardan herhangi birinin ölümü bildirmesi diğer mirasçıları bu ödevden kurtarır.
    Yazılı Bildirim Esası
Vergi dairelerine bildirimler yazılı olarak yapılır. Yazılı bildirimler posta ile taahhütlü olarak da gönderilebilir.
Defter tutmaya mecbur olmayan mükelleflerden okuma ve yazması olmayanlar bildirimleri sözlü yapabilirler. Sözlü yapılan bildirimler tutanakla tespit olunur.
 
    Bildirimlerinin süresinde yapılmamasının yaptırımları
 
Mükelleflerin, işe başlamayı on gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirilmemeleri halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.
 
Mükelleflerin, değişiklik ve işi bırakma bildirimleri durumun meydana geldiği tarihten itibaren bir ay içerisinde yapılmalıdır. Bildirim bu süre içinde yapılmadığı takdirde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
 
Mükelleflerin değişiklikler ve işi bırakma bildirimleri durumun vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapılmalıdır. Bildirim bu süre içinde yapılmadığı takdirde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Bina ve arazi değişikliklerine ilişkin bildirimler, iki aylık süre içinde yapılmadığı takdirde ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
 
   Defter Tutma
 
Mükelleflerin; vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumlarının, faaliyet ve hesap neticelerinin tespit edilmesini, vergi ile ilgili muamelelerinin belli edilmesini, vergi karşısındaki durumunun hesap üzerinden kontrol edilmesini ve incelenmesini sağlayacak şekilde defter tutmaları zorunludur.
Aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler defter tutmaya mecburdurlar;
  • Ticaret ve sanat erbabı,
  • Ticaret şirketleri,
  • İktisadi kamu müesseseleri,
  • Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,
  • Serbest meslek erbabı,
  • Çiftçiler ( Gerçek usulde mükellef olanlar ),
İktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi olduğu hükümlere tabidirler.
 
Defter tutmak zorunda olmayanlar ise;
  • Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler,
  • Gelir Vergisi Kanunu’na göre kazançları basit usulde tespit edilenler,
  • Kurumlar vergisinden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler.
 
Ancak bu mükellefler muaf olmadıkları vergiler için defter tutmak zorundadırlar.
 
Tüccarlar, defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılır:
  • 1 inci sınıf tüccarlar, bilânço esasına göre;
  • 2 nci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar.
Bir tüccarın dâhil olacağı sınıf, statüsüne veya yıllık alım-satım tutarlarına göre belirlenmektedir. Statü gereğince birinci sınıf tüccar sayılanlar; ticaret şirketleri ile kurumlar vergisine tabi olan diğer tüzel kişilerdir.
 
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şahıs ve sermaye şirketleri ile kurumlar vergisine tabi kooperatifler, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları birinci sınıf tüccar sayılır.
 
Statüsü gereğince birinci sınıf tüccar sayılanlar dışında, yıllık alım- satım veya hâsılat tutarları belli hadleri aşanlar da birinci sınıf tüccar sayılır.
 
Yeni işe başlayan tüccarlar ikinci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler. Mükellefler ihtiyari olarak bilânço esasına göre defter tutmayı da tercih edebilirler.
Vergi Usul Kanunu’na göre mükelleflerin bilânço esasında;
 
  • Yevmiye defteri,
  • Defteri kebir  ( Büyük defter ),
  • Envanter defteri tutmaları zorunludur.
İkinci sınıf tüccarlar; işletme hesabı esasında, işletme hesabı defteri tutarlar. Mükellefler, bu defteri tasdike ilişkin diğer hükümlere uymak koşuluyla diledikleri takdirde Bakanlığın iznine gerek olmaksızın, müteharrik yapraklı olarak bilgi işlem makineleriyle tutabileceklerdir.
 
Vergi Usul Kanununa göre defter tutmaya mecbur olan gerçek kişiler, Gelir Vergisine tabi menkul ve gayrimenkul sermayelerle bunlardan elde edilen iratları ve bunlara ilişkin giderleri defterikebirin veya işletme hesabı defterinin veya serbest meslek erbabı kazanç defterinin ayrı bir sayfasına veya ayrı bir deftere veyahut bir cetvele ayrı ayrı kaydetmeye mecburdurlar. Bu hesaplar mükellefin diğer kazançlarını tespit için tuttuğu hesaplara karıştırılmaz ve onlar ile birleştirilemez.
 
İmalat ile uğraşan birinci sınıf tüccarlar, daha önce tutulması zorunlu olduğu belirtilen defterlerin yanı sıra, ayrıca “İmalat Defteri” tutmak zorundadır. İkinci sınıf tüccarların imalat defteri tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
 
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan imalat boyama, basma, yazma, kasarlama, apre, cilalama  gibi ücretle yapılan bitim işleri ile uğraşanlar imalat defteri yerine, bir “Bitim İşleri Defteri” tutarlar.
 
Banka, banker ve sigorta şirketleri, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinin konusuna giren işlemleri isterlerse, birinci sınıf tüccarların tutmakla zorunlu oldukları defterlerde ayrıntılı olmak koşulu ile gösterebilirler. İsterlerse ayrı bir “Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Defteri” de tutabilirler.
 
Yabancı nakliyat kurumları veya bunları Türkiye’de temsil eden şube veya acentaları bir “Hasılat Defteri” tutmak ve bu deftere Türkiye’de elde ettikleri hasılatı kaydetmek zorundadırlar.
 
Ardiyeler dahil olmak üzere depo işletenler ile nakliye ambarları, tüccar sıfatıyla tutmaya zorunlu oldukları defterlerden ayrı olarak “Ambar Defteri” tutmak zorundadırlar.
    Serbest Mesleklerde Defter Tutma
Gerçek usulde vergiye tabi serbest meslek erbabı “Serbest Meslek Kazanç Defteri” tutmak zorundadır.
Hekimler diledikleri takdirde, serbest meslek kazanç defterinde yer alması gereken bilgileri protokol defterinde göstermek şartıyla, ayrıca serbest meslek kazanç defteri tutmayabilirler.
 
Noterlerin, noterlik görevini ifa ile mükellef olanların ve borsa acentalarının resmi defterleri, kazanç defteri yerine geçtiğinden ayrıca serbest meslek kazanç defteri tutmaları gerekmemektedir.
    Zirai Kazanç Sahiplerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler
 
Gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin, “Çiftçi İşletme Defteri” veya isterlerse bilânço esasında defter tutmaları gerekmektedir.
    Damga Vergisi Mükelleflerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler
 
20 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliği ile düzenledikleri kâğıtlara ait damga vergisini makbuz karşılığı ve istihkaktan kesinti şeklinde ödeyen mükelleflerin bu ödemelerini kaydetmek için “Damga Vergisi Defteri” tutmaları zorunlu hale getirilmiştir.
    Basit Usule Tabi Mükelleflerin Kayıtlarının Tutulması
 
  • Basit usule tabi mükelleflerin kayıtları, bağlı oldukları oda veya birlikler bünyesinde kurulan muhasebe bürolarında tutulmaktadır. Bu bürolarda 3568 sayılı Kanuna göre yetki  almış yeterli sayıda meslek mensubunun çalıştırılması zorunludur.
  • İsteyen mükellefler, kayıtlarını hiçbir izne gerek olmadan kendileri de tutabilmektedir. Bu takdirde, vergilendirme ile ilgili ödevlerin tamamı kendilerince yerine getirilecektir. İsteyen mükellefler ise kayıtlarını S.M., S.M.M.M. gibi meslek mensuplarına da tutturabilirler.
  • Mükellefler, satış ve hizmetleri için düzenledikleri hasılat belgelerini bir zarfta, faaliyetleri ile ilgili olarak mal ve hizmet alışları ile giderleri için aldıkları gider belgelerini başka bir zarfta toplayıp saklayacaklardır. Kayıtları odalarda tutulan mükellefler ise her aya ait zarfları izleyen ayın 10’una kadar kaydının tutulduğu büroya teslim edeceklerdir.
 
  • Mükelleflerden zarf içinde alınan belgeler bürolarda işletme hesabı defterinin gelir ve gider sayfalarındaki işlem başlıkları esas alınarak bilgisayar ortamına aktarılacaktır. Bu belgeler cari yılsonuna kadar bürolarda saklanacaktır.
 
    Elektronik Ortamda Defter Tutma
 
Maliye Bakanlığı’na, mükelleflerin vergi mevzuatı uyarınca tutmakla yükümlü oldukları defter, kayıt ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasına izin verme veya zorunluluk getirme yetkisi verilmiştir.
 
Bu düzenlemeye göre, söz konusu uygulamadan yararlanmak için başvuran mükelleflerin, aşağıdaki şartları taşımaları halinde, kendilerine elektronik defter ve belge uygulamasına geçmeleri  için Gelir İdaresi Başkanlığı’nca izin verilebilecektir.
  • Bilânço esasına göre defter tutulmalıdır.
  • Elektronik ortamda tutulacak defter ve belge sistemi donanım, yazılım, personel ve diğer açılardan uygun bulunmalıdır.
 
İzin alınarak elektronik defter ve belgelerin Başkanlığa gönderilmesi, mükelleflerin defter ve belgelere ilişkin muhafaza ve ibraz ödevlerini ortadan kaldırmamaktadır.
   
Defter Kayıtlarına İlişkin Kurallar

Tutulan defter ve kayıtlar,
  • Defter ve kayıtlar Türkçe tutulmalıdır. Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlere başka dilden kayıt da yapılabilir.
  • Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılmalıdır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir.
  • Defterler mürekkep veya makine ile yazılmalıdır.
  • Yevmiye   defteri   maddelerinde   yapılan   yanlışlar   ancak   muhasebe                  kurallarına                      göre düzeltilebilir.
  • Diğer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler okunaklı şekilde çizilmek ve doğrusu üst veya yan tarafına yazılmak suretiyle yapılabilir.
  • Defterlere geçirilen bir kaydı kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz bir hale getirmek yasaktır.
  • Defterde kayıtlar arasında usulen yazılmaya mahsus olan satırlar, çizilmeksizin boş bırakılamaz ve atlanamaz.
  • Ciltli defterlerde, defter sayfaları ciltten koparılamaz.
  • Tasdikli müteharrik yapraklarda bu sayfaların sırası bozulamaz ve yırtılamaz.
 
     Defter Kayıt Süreleri
 
Vergi     Usul    Kanunu’na    göre    tutulması   zorunlu    defterlere,   muamelelerin                        zamanında kaydedilmesi gerekmektedir. Söz konusu kayıtların on gün içinde kaydedilmesi zorunludur.
 
Kayıt işlemlerini devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi,
 
deftere işlenmesi hükmündedir. Bu gibi hallerde, muamelelerin defterlere kırk beş gün içinde kaydedilmesi zorunludur.
 
Serbest meslek kazanç defterlerine, muamelelerin günü gününe kaydedilmesi zorunludur.
 
    Defter Tasdiki
 
Mükelleflerin tutmak zorunlu olduğu defterlerden bazıları tasdik zorunluluğu olan defterler olup, bu defterler tasdiksiz olarak kullanılamaz.
     Tasdik Zorunluluğu olan Defterler
  • Yevmiye defteri,
  • Envanter defteri,
  • İşletme defteri,
  • Çiftçi işletme defteri,
  • İmalat defteri,
  • Nakliyat vergisi defteri
  • Yabancı nakliyat kurumlarının hâsılat defteri,
  • Serbest meslek kazanç defteri,
  • Damga vergisi defteri ile
 
Vergi Usul Kanunu ile uygun görülen hallerde yukarıda yazılı olan defterlerin yerine kullanılacak olan defterler de tasdike tabidir.
 
20 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliğiyle zorunlu hale getirilen  “Damga Vergisi Defteri”
tasdiki zorunlu defterler arasında yer almaktadır.
 
V.U.K. hükümlerine göre tutulması zorunlu olan Defter-i Kebir’ in tasdiki zorunlu değildir.
  Tasdik Makamı
 
  • Defter tasdiki iş yerinin bulunduğu, iş yeri olmayanlar için ikametgâhın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlarca yapılır.
  • Menkul kıymet ve kambiyo borsasındaki acenteler için borsa komiserliğince tasdik edilir.
  • Defterler, anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilir.
 
     Defterlerin Tasdik Zamanları
 
  • Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda,
  • Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda,
  • Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce,
  • Vergi muafiyeti kalkanlar muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde,
  • Defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya zorunlu olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce,
  • Defterlerini ertesi yıl da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığı’nca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içindetasdik ettirmek zorundadırlar.
     
    Defter Tutma Hükümlerine Uyulmaması Durumunda Uygulanacak Yaptırımlar
 
  • Tutulması mecburi olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.
  • Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir.
  • Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik işleminin yaptırılmamış olması (Kanuni sürenin sonundan başlayarak bir ay geçtikten sonra tasdik ettirilenler tasdik ettirilmemiş sayılır.), birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirmektedir.
  • Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik işleminin, yasal süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmış olması, ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirmektedir.
 
Yukarıda yer alan usulsüzlük fiilleri re’sen takdiri gerektirirse, usulsüzlük cezaları iki kat olarak uygulanır.
 



Kaynak: gib.gov